Навчання тренерів-викладачів ІЕЕ. «Співпраця з Фондом енергоефективності з підготовки енергоаудиторів для енергетичної сертифікації будівель»

Викладачі Інституту енергозбереження та енергоменеджменту (ІЕЕ) КПІ ім. Ігоря Сікорського: Марина Михайлівна Шовкалюк, Тарас Юрійович Оборонов, Денис Григорович Дерев’янко і Віра Іванівна Василенко у червні 2019 року успішно пройшли підвищення кваліфікації в рамках проекту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», що виконується GIZ (Німеччина) від імені Федерального міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU).

Метою навчання є підготовка висококваліфікованих тренерів-викладачів ВНЗ, які потім зможуть навчати енергоаудиторів взаємодії з Фондом енергоефективності.

Програма підготовки охоплювала лекційні, індивідуальні практичні та групові заняття, домашнє завдання (енергоаудит існуючої будівлі та визначення енергоспоживання за методикою національного стандарту України) та два екзаменаційних тести.

Дуальний підхід є надзвичайно прогресивним і широко використовується в усьому світі. 9-тиденний тренінг проводили експерти – провідні фахівці у сфері енергетичного аудиту, а також представники Фонду енергоефективності, Міністерства ЖКГ та агентства GIZ.

Крім того, подібні навчання – чудовий спосіб для налагодження співпраці між ВНЗ, експертами, державними структурами та нагода для нових знайомств з колегами у сфері енергоефективності.

У Центрі підготовки енергоменеджерів (ЦПЕМ) ІЕЕ успішно впроваджено програму підготовки осіб, які мають намір провадити діяльність з енергетичної сертифікації будівель та обстеження інженерних систем. Отриманий під час навчання матеріал буде обов’язково враховано тренерами-викладачами IEE, щоб у майбутньому слухачі курсів підвищення кваліфікації та студенти у спеціальних дисциплінах отримали актуальні знання і практичні навички роботи з Фондом енергоефективності.

Ринок потребує висококваліфікованих фахівців-енергоаудиторів, зокрема, у сфері ЖКГ.